Assessment of the consumption of fiber food products by a selected women’s group
DOI:
https://doi.org/10.26408/114.02Keywords:
frequency of eating food, dietary fiber, nutrition behaviour, womenAbstract
The presence of fiber in food, especially fermenting fiber, is the basis of a healthy diet, while prebiotics are specialized food ingredients that affect specific bacteria, their final fermentation products, and thus have a beneficial effect on the host's health. The aim of the study was to assess the quantity of consumption of fiber-containing foods by a selected group of women. The study was conducted using the direct survey method among 145 respondents aged over 18 years, residing in the city of Gdynia. By means of the study, it was found that the nutrition behavior of the study group was incorrect, as the frequency of consuming fiber-containing foods was low. Own research and literature studies allow to formulate a statement that healthy people – women living in Poland, do not consume enough dietary fiber in their daily diet. The increase in consumption of products that are sources of dietary fiber by Polish women is very important in terms of improving their well-being and preventing overweight, obesity, diabetes, cardiovascular diseases and gastrointestinal cancer.References
Bernas, M., Czech, A., Tatoń, J., 2008, Diabetologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
2. Cieloszczyk, K., Zujko, M.E., Witkowska, A., 2011, Ocena sposobu żywienia pacjentów z cukrzycą typu 2, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, no. 1, pp. 90–93.
3. Czarnocińska, J., Jeżewska–Zychowicz, M., Babicz-Zielińska, E., Kowalkowska, J., Wądołowska, L., 2013, Postawy względem żywności, żywienia i zdrowia a zachowania żywieniowe dziewcząt i młodych kobiet w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn.
4. Douglas, L.C., Sanders, M.E., 2008, Probiotics and Prebiotics in Dietetics Practices, Journal of American Dietetic Association, no 108(3), pp. 510–521.
5. Grimm, E.B., Ascherio, A., Giovannucci, E., Spiegelman, D., Stampfer, M.J., Willett, W.C., 1996, Vegetables, Fruit and Cereal Fiber Intake and Risk of Coronary Heart Disease Among Man, Jama, no. 275, pp. 447–451.
6. 2020 Guidelines on the Management of Diabetic Patients. A Position of Diabetes Poland, 2020, Clinical Diabetology, no. 9(1).
7. Hoyles L., Vulevic, J., 2008, Diet Immunity and Functional Foods, Advances in Experimental Medicine and Biology, no. 635, pp.79–92.
8. Jarosz, M. (ed.), 2017, Normy żywienia dla populacji Polski, Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa.
9. Macfarlane, G.T., Steed, H., Macfarlans, S., 2008, Bacterial Metabolism and Health-Related Effects of Galactooligosaccharidies and Other Prebiotics, Journal of Applied Microbiology, no. 104(2), pp. 305–344.
10. Paczkowska, M., Białkowska, M., Kunachowicz, H., 2001, Rola frakcji rozpuszczalnych i nierozpusz¬czalnych błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu otyłości, Medycyna Metaboliczna, no. 4, pp. 59–63.
11. Searle, L.E., Best, A., Nunez, A., Salguero, F.J., Johnson, L., Weyer, U., Dugdale, A.H., Cooley, W.A., Carter, B., Jones, G., Tzortzis, G., Woodward, M.J., La Ragione, R.M., 2009, A Mixture Containing Galactooligosaccharidies, Produced by Enzymic Activity of Bifidobacterium bifidum, Reduces Salmonella enterica serovar Typhimurium Infection in Mice, Journal of Applied Microbiology, no. 58, pp. 37–48.
12. Szczepańska, J., Wądołowska, L., Słowińska M.A., Niedźwiedzka, E., Biegańska, J., 2010, Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, no. 3, pp. 385–388.
13. Szczepańska, J., Wądołowska, L., Słowińska M.A., Niedźwiedzka, E., Biegańska, J., 2011, Badanie wpływu częstości spożycia wybranych źródeł błonnika na skład ciała studentek, Problemy Higieny i Epidemiologii, no. 1, pp. 105–108.
14. Szewczyk, A., Białek, A., Kukielczak, A., Czech, N., Kokot, T., Muc Wierzgoń, M., Nowakowska-Zajdel, E., Klakla, K., 2011, Ocena sposobu żywienia osób chorujących na cukrzycę typu 1 i 2, Problemy Higieny i Epidemiologii, no. 2, pp. 268–270.
15. Szreder, M., 2004, Metody i techniki sondażowych badań opinii, Polskie Wydawnictwo Ekono¬miczne, Warszawa.
16. Włodarek, D., Lange, E., Kozłowska, L., Głąbska, D., 2014, Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
17. Zielke, M., Reguła, J., 2007, Sposób żywienia i aktywność fizyczna a wskaźniki antropometryczne chorych na cukrzycę typu 2, Żywienie Człowieka i Metabolizm, no. XXXIV, pp. 1133–1136.
Remove 1. Bernas, M., Czech, A., Tatoń, J., 2008, Diabetologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
2. Cieloszczyk, K., Zujko, M.E., Witkowska, A., 2011, Ocena sposobu żywienia pacjentów z cukrzycą typu 2, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, no. 1, pp. 90–93.
3. Czarnocińska, J., Jeżewska–Zychowicz, M., Babicz-Zielińska, E., Kowalkowska, J., Wądołowska, L., 2013, Postawy względem żywności, żywienia i zdrowia a zachowania żywieniowe dziewcząt i młodych kobiet w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn.
4. Douglas, L.C., Sanders, M.E., 2008, Probiotics and Prebiotics in Dietetics Practices, Journal of American Dietetic Association, no 108(3), pp. 510–521.
5. Grimm, E.B., Ascherio, A., Giovannucci, E., Spiegelman, D., Stampfer, M.J., Willett, W.C., 1996, Vegetables, Fruit and Cereal Fiber Intake and Risk of Coronary Heart Disease Among Man, Jama, no. 275, pp. 447–451.
6. 2020 Guidelines on the Management of Diabetic Patients. A Position of Diabetes Poland, 2020, Clinical Diabetology, no. 9(1).
7. Hoyles L., Vulevic, J., 2008, Diet Immunity and Functional Foods, Advances in Experimental Medicine and Biology, no. 635, pp.79–92.
8. Jarosz, M. (ed.), 2017, Normy żywienia dla populacji Polski, Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa.
9. Macfarlane, G.T., Steed, H., Macfarlans, S., 2008, Bacterial Metabolism and Health-Related Effects of Galactooligosaccharidies and Other Prebiotics, Journal of Applied Microbiology, no. 104(2), pp. 305–344.
10. Paczkowska, M., Białkowska, M., Kunachowicz, H., 2001, Rola frakcji rozpuszczalnych i nierozpusz¬czalnych błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu otyłości, Medycyna Metaboliczna, no. 4, pp. 59–63.
11. Searle, L.E., Best, A., Nunez, A., Salguero, F.J., Johnson, L., Weyer, U., Dugdale, A.H., Cooley, W.A., Carter, B., Jones, G., Tzortzis, G., Woodward, M.J., La Ragione, R.M., 2009, A Mixture Containing Galactooligosaccharidies, Produced by Enzymic Activity of Bifidobacterium bifidum, Reduces Salmonella enterica serovar Typhimurium Infection in Mice, Journal of Applied Microbiology, no. 58, pp. 37–48.
12. Szczepańska, J., Wądołowska, L., Słowińska M.A., Niedźwiedzka, E., Biegańska, J., 2010, Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, no. 3, pp. 385–388.
13. Szczepańska, J., Wądołowska, L., Słowińska M.A., Niedźwiedzka, E., Biegańska, J., 2011, Badanie wpływu częstości spożycia wybranych źródeł błonnika na skład ciała studentek, Problemy Higieny i Epidemiologii, no. 1, pp. 105–108.
14. Szewczyk, A., Białek, A., Kukielczak, A., Czech, N., Kokot, T., Muc Wierzgoń, M., Nowakowska-Zajdel, E., Klakla, K., 2011, Ocena sposobu żywienia osób chorujących na cukrzycę typu 1 i 2, Problemy Higieny i Epidemiologii, no. 2, pp. 268–270.
15. Szreder, M., 2004, Metody i techniki sondażowych badań opinii, Polskie Wydawnictwo Ekono¬miczne, Warszawa.
16. Włodarek, D., Lange, E., Kozłowska, L., Głąbska, D., 2014, Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
17. Zielke, M., Reguła, J., 2007, Sposób żywienia i aktywność fizyczna a wskaźniki antropometryczne chorych na cukrzycę typu 2, Żywienie Człowieka i Metabolizm, no. XXXIV, pp. 1133–1136.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain the copyright to their work, licensing it under the Creative Commons Attribution License Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0) which allows articles to be re-used and re-distributed without restriction, as long as the original work is correctly cited. The author retains unlimited copyright and publishing rights.