Process Optimisation as Exemplified by School Cafeteria Work Organisation
DOI:
https://doi.org/10.26408/122.01Keywords:
process optimisation, Gantt chart, schedule, streamlining, institutional catering, school cafeteriaAbstract
The aim of this paper is to present suggestions for optimisation of the process of meal preparation in schools, which would lead to a reduction in the operating costs of the facility and more effective use of the resources in question. As a result of the research it was found that in the organisation studied there exists a real possibility of staffing reductions from 4 to 3.5 full-time jobs, which would directly translate into a reduction in the costs related to running an institutional catering establishment. The schedule prepared also enabled determining the shortest possible time of performing the entire meal preparation process, which also constitutes the critical path.
References
Auksztol, J., Chomuszko, M., 2012, Modelowanie organizacji procesowej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Chmielewski, M., 2021, Planowanie sytuacji finansowej z wykorzystaniem wykresu Gantta/-Adamieckiego [in:] Decyzje finansowe w życiu osobistym i gospodarczym, Centrum Myśli Strategicznych, Gdańsk, pp. 112–134.
Grześ, A. 2014, Wykres Gantta a metoda ścieżki krytycznej (CPM), Optimum Studia Ekonomiczne, no. 4, pp. 195–216. DOI: https://doi.org/10.15290/ose.2014.06.72.14
Jędrzejczyk, Z., Kukła, K., Skrzypek, J., Walkosz, A., 2011, Badania operacyjne w przykładach i zadaniach, PWN, Warszawa.
Knop, K., Mielczarek, K., 2015, Aspekty doskonalenia procesu produkcyjnego, Zeszyty Naukowe Quality, no. 1, pp. 69–82. DOI: https://doi.org/10.30657/qpi.2015.02.06
Koziorowska, B., Biernat, M., 2016, Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, kuchni hotelowych i szpitalnych, Gastro-Projekt, Warszawa.
Malinowska, E., 2017, Postrzeganie znaczenia kryteriów systemu bezpieczeństwa żywności przez pracowników placówek gastronomicznych [in:] Sikora, T. (ed.), Zarządzanie jakością w perspektywie organizacyjno-społecznej, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, pp. 417–430.
Martyniak, Z., 1985, Techniki organizatorskie, Zastosowania w organizowaniu prac administracyjno-biurowych, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków.
Milewska, M., Praczko, A., Stasiak, A., 2010, Podstawy gastronomii, PWE, Warszawa.
Ossowski, M., 2012, Identyfikacja i klasyfikacja procesów w przedsiębiorstwie, Zarządzanie i Finanse, no. 4, pp. 297–312.
Palczewski, J., 2014, Matematyka stosowana. Optymalizacja II, Wydawnictwo, Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, https://www.mimuw.edu.pl/~jpalczew/ (19.01.2022).
Rozporządzenie Rady Ministrów z 25 października 2021 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych, DzU, 2021, poz. 1960.
Rummler, A.G., Brache, A.P., 2000, Podnoszenie efektywności organizacji, PWE, Warszawa.
Stachurski, A., Wierzbicki, A., 1999, Podstawy optymalizacji, Oficyna Wydawnicza PWN, Warszawa.
Trocki, M., 2012, Nowoczesne zarządzanie projektami, PWE, Warszawa.
Turlejska, H., 2008, Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej oraz system HACCP przy sporządzaniu posiłków szkolnych [in:] Obiady szkolne z uwzględnieniem Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa, pp. 57–76.
Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, DzU, 2006, nr 171, poz. 1225, z późniejszymi zmianami.
Ustawa z 14 grudnia 2016 r., Prawo oświatowe, DzU, 2021, poz. 1082.
Wiśniewska, M., Muzolf, A., 2012, Model doskonałości – Swissmed Excellence Model, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, pp. 91–111.
Wysocki, R., McGary, R., 2005, Efektywne zarządzanie projektami, 3rd edition, Helion OnePress, Gliwice.
Zbichorowski, Z., 1977, Metody graficzne w organizacji i zarządzaniu produkcji, WNT, Warszawa.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2022 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain the copyright to their work, licensing it under the Creative Commons Attribution License Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0) which allows articles to be re-used and re-distributed without restriction, as long as the original work is correctly cited. The author retains unlimited copyright and publishing rights.