Quality of filtered foreign honeys
Keywords:
honey, honey filtering, quality factorsAbstract
The following study presents the results of research on the assessment of the quality of filtered honey coming from the US market. The study included an analysis of the content of water, reducing sugars, sucrose, 5-HMF, free acidity and level of electrical conductivity. The results revealed that quality factors filtered honey does not exceed the limits for honey outlined in the legislation. The exception is a 5-HMF, the value of which significantly exceeds the permissible levels for honey.References
Al-Diab, D., Jarkas, B., 2015, Effect of Storage and Thermal Treatment on the Quality of Some Local Brands of Honey from Latakia Markets, Journal of Entomology and Zoology Studies, no. 3(3), s. 328-334.
[2] Beckmann, K., Beckh, G., Luellmann, C., Speer, K., 2010, Characterization of Filtered Honey by Electrophoresis of Enzyme Fractions. Apidologie, www.apidologie.com http://dx.doi. org/10.1051/apido/2010036.
[3] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/63/UE z dnia 15 maja 2014 r. zmieniająca dyrektywę Rady 2001/110/WE odnoszącą się do miodu.
[4] Dżugan, M., Sowa, P., Wesołowska, M., 2016, Aktywność antyoksydacyjna miodów kremowanych z dodatkami. Żywność a innowacje – komunikaty, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Kraków.
[5] PN-88/A-77626:1988, Miód pszczeli.
[6] Root, I.E., Root, E.R., 2005, The ABC of bee culture, Kessinger Publishing.
[7] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (DzU 2015, poz. 850).
[8] Śliwińska, A., Przybylska, A., Bazylak G., 2012, Wpływ zmian temperatury przechowywania na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu w odmianowych i wielokwiatowych miodach pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLV, s. 271–279 .
[9] Tosi, E., Ciappini, M., Re, E., Lucero, H., 2002, Honey Thermal Effects on Hydroxymethylfurfural, Food Chemistry, no. 77(1), s. 71–74.
[10] Tosi, E., Re, E., Lucero, H., Bulacio, L., 2004, Effect of Honey High-Temperature Short-Time Heating on Parameters Related to Quality, Crystallisation Phenomena and Fungal Inhibition, Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie, No. 37(6), s. 669–678.
[11] Turhan, I., Tetik, N., Karhan, M., Gurel, F., Reyhan Tavukcuoglu H., 2008, Quality of Honeys Influence by Thermal Treatment, LWT – Food Science and Technology, no. 41(8), s. 1396-1399 .
[12] Wilczyńska, A., 2012, Jakość miodów w aspekcie czynników wpływających na ich właściwości przeciwutleniające, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia.
[13] Wilczyńska, A., 2014, Effect of Filtration on Colour, Antioxidant Activity and Total Phenolics of Honey, LWT – Food Science and Technology, no. 57(2), s. 767–774.
Remove [1] Al-Diab, D., Jarkas, B., 2015, Effect of Storage and Thermal Treatment on the Quality of Some Local Brands of Honey from Latakia Markets, Journal of Entomology and Zoology Studies, no. 3(3), s. 328-334.
[2] Beckmann, K., Beckh, G., Luellmann, C., Speer, K., 2010, Characterization of Filtered Honey by Electrophoresis of Enzyme Fractions. Apidologie, www.apidologie.com http://dx.doi. org/10.1051/apido/2010036.
[3] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/63/UE z dnia 15 maja 2014 r. zmieniająca dyrektywę Rady 2001/110/WE odnoszącą się do miodu.
[4] Dżugan, M., Sowa, P., Wesołowska, M., 2016, Aktywność antyoksydacyjna miodów kremowanych z dodatkami. Żywność a innowacje – komunikaty, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Kraków.
[5] PN-88/A-77626:1988, Miód pszczeli.
[6] Root, I.E., Root, E.R., 2005, The ABC of bee culture, Kessinger Publishing.
[7] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (DzU 2015, poz. 850).
[8] Śliwińska, A., Przybylska, A., Bazylak G., 2012, Wpływ zmian temperatury przechowywania na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu w odmianowych i wielokwiatowych miodach pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLV, s. 271–279 .
[9] Tosi, E., Ciappini, M., Re, E., Lucero, H., 2002, Honey Thermal Effects on Hydroxymethylfurfural, Food Chemistry, no. 77(1), s. 71–74.
[10] Tosi, E., Re, E., Lucero, H., Bulacio, L., 2004, Effect of Honey High-Temperature Short-Time Heating on Parameters Related to Quality, Crystallisation Phenomena and Fungal Inhibition, Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie, No. 37(6), s. 669–678.
[11] Turhan, I., Tetik, N., Karhan, M., Gurel, F., Reyhan Tavukcuoglu H., 2008, Quality of Honeys Influence by Thermal Treatment, LWT – Food Science and Technology, no. 41(8), s. 1396-1399 .
[12] Wilczyńska, A., 2012, Jakość miodów w aspekcie czynników wpływających na ich właściwości przeciwutleniające, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia.
[13] Wilczyńska, A., 2014, Effect of Filtration on Colour, Antioxidant Activity and Total Phenolics of Honey, LWT – Food Science and Technology, no. 57(2), s. 767–774.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain the copyright to their work, licensing it under the Creative Commons Attribution License Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0) which allows articles to be re-used and re-distributed without restriction, as long as the original work is correctly cited. The author retains unlimited copyright and publishing rights.