Preliminary Assesment of the Quality of Herbhoneys and Chokeberry Syrups Used for their Production

Authors

  • N. Żak Gdynia Maritime University, Department of Commodity and Quality Science, ul. Morska 81-87, 81-225 Gdynia, Poland
  • A. Wilczyńska Gdynia Maritime University, Department of Commodity and Quality Science, ul. Morska 81-87, 81-225 Gdynia, Poland

Keywords:

herbhoneys, physicochemical properties, antioxidant activity

Abstract

This study presents results of research on the quality of chokeberry herbhoneys and syrups used to produce them. The study included evaluation of the content of water, sugars, free acids and electrical conductivity. In addition, the antiradical activity against free radicals DPPH and total phenolic content were evaluated. Also color parameters L *, a *, b * were determined in the CIE system. Study results revealed that herbhoneys have met all quality requirements specified for the honey in the Regulation of the Minister of Agriculture. The processing of chokeberry syrup by bees to honey results in changes in: water content, sugars, and total polyphenol content. Herbhoney has a much higher ability of scavenge DPPH radicals, than chokeberry syrup.

References

Czaplicki, J., 2003, Garść informacji o ziołomiodach, https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/103-pa.

[2] Isidorov, V.A., Bagan, R., Bakier, S., Swiecicka, I., 2015, Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Polish Herbhoneys, Food Chemistry, 171, pp. 84–88.

[3] Juszczak, L., Socha, R., Rożnowski, J., Fortuna, T., Nalepka, K., 2009, Physicochemical Properties and Quality Parameters of Herbhoneys, Food Chemistry, 113, 2, pp. 538–542.

[4] Noskowicz-Bieroniowa, H., 2009, Co może miód? Emilia, Kraków.

[5] PN-A-77626:1988 Miód pszczeli.

[6] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (DzU 2015, poz. 850).

[7] Wilczyńska, A., 2012, Analiza rynku ziołomiodów – uwarunkowania produkcji i sprzedaży, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 72, pp. 37–45.

Remove [1] Czaplicki, J., 2003, Garść informacji o ziołomiodach, https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/103-pa.

[2] Isidorov, V.A., Bagan, R., Bakier, S., Swiecicka, I., 2015, Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Polish Herbhoneys, Food Chemistry, 171, pp. 84–88.

[3] Juszczak, L., Socha, R., Rożnowski, J., Fortuna, T., Nalepka, K., 2009, Physicochemical Properties and Quality Parameters of Herbhoneys, Food Chemistry, 113, 2, pp. 538–542.

[4] Noskowicz-Bieroniowa, H., 2009, Co może miód? Emilia, Kraków.

[5] PN-A-77626:1988 Miód pszczeli.

[6] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (DzU 2015, poz. 850).

[7] Wilczyńska, A., 2012, Analiza rynku ziołomiodów – uwarunkowania produkcji i sprzedaży, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 72, pp. 37–45.

Downloads

Published

2017-04-30

How to Cite

Żak, N., & Wilczyńska, A. (2017). Preliminary Assesment of the Quality of Herbhoneys and Chokeberry Syrups Used for their Production. Scientific Journal of Gdynia Maritime University, (101), 73–80. Retrieved from https://ojs.umg.edu.pl/index.php/sjgmu/article/view/172

Issue

Section

Articles