Preliminary Assesment of the Quality of Herbhoneys and Chokeberry Syrups Used for their Production
Keywords:
herbhoneys, physicochemical properties, antioxidant activityAbstract
This study presents results of research on the quality of chokeberry herbhoneys and syrups used to produce them. The study included evaluation of the content of water, sugars, free acids and electrical conductivity. In addition, the antiradical activity against free radicals DPPH and total phenolic content were evaluated. Also color parameters L *, a *, b * were determined in the CIE system. Study results revealed that herbhoneys have met all quality requirements specified for the honey in the Regulation of the Minister of Agriculture. The processing of chokeberry syrup by bees to honey results in changes in: water content, sugars, and total polyphenol content. Herbhoney has a much higher ability of scavenge DPPH radicals, than chokeberry syrup.References
Czaplicki, J., 2003, Garść informacji o ziołomiodach, https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/103-pa.
[2] Isidorov, V.A., Bagan, R., Bakier, S., Swiecicka, I., 2015, Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Polish Herbhoneys, Food Chemistry, 171, pp. 84–88.
[3] Juszczak, L., Socha, R., Rożnowski, J., Fortuna, T., Nalepka, K., 2009, Physicochemical Properties and Quality Parameters of Herbhoneys, Food Chemistry, 113, 2, pp. 538–542.
[4] Noskowicz-Bieroniowa, H., 2009, Co może miód? Emilia, Kraków.
[5] PN-A-77626:1988 Miód pszczeli.
[6] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (DzU 2015, poz. 850).
[7] Wilczyńska, A., 2012, Analiza rynku ziołomiodów – uwarunkowania produkcji i sprzedaży, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 72, pp. 37–45.
Remove [1] Czaplicki, J., 2003, Garść informacji o ziołomiodach, https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/103-pa.
[2] Isidorov, V.A., Bagan, R., Bakier, S., Swiecicka, I., 2015, Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Polish Herbhoneys, Food Chemistry, 171, pp. 84–88.
[3] Juszczak, L., Socha, R., Rożnowski, J., Fortuna, T., Nalepka, K., 2009, Physicochemical Properties and Quality Parameters of Herbhoneys, Food Chemistry, 113, 2, pp. 538–542.
[4] Noskowicz-Bieroniowa, H., 2009, Co może miód? Emilia, Kraków.
[5] PN-A-77626:1988 Miód pszczeli.
[6] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (DzU 2015, poz. 850).
[7] Wilczyńska, A., 2012, Analiza rynku ziołomiodów – uwarunkowania produkcji i sprzedaży, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 72, pp. 37–45.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain the copyright to their work, licensing it under the Creative Commons Attribution License Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0) which allows articles to be re-used and re-distributed without restriction, as long as the original work is correctly cited. The author retains unlimited copyright and publishing rights.