Quality of tinned corn available for retail sale
Keywords:
tinned corn, quality, processed vegetablesAbstract
The aim of the study was to determine the quality of tinned corn of selected brands available for retail sale on the basis of sensory qualities and the content of the selected physicochemical indicators. The products selected for the research were diverse in terms of brand. The statistical analysis demonstrated statistically essential influence of a product brand on the content of the examined physicochemical factors.References
Baryłko-Pikielna, N., 1975, Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa.
[2] Bożyk, Z., Rudzki, W., 1977, Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT, Warszawa.
[3] Kunicki, E., 2000, Kukurydza cukrowa na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, Hasło Ogrodnicze, nr 7, s. 32–34.
[4] Niedziółka, I., Szymanek, M., 2001, Ocena technologii produkcji kolb kukurydzy cukrowej, Inżynieria Rolnicza, nr 9(29), s. 193–200.
[5] PN-A-77807:1997, Produkty warzywne. Warzywa konserwowe.
[6] PN-A-75101-02:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.
[7] PN-A-75101-03:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
[8] PN-A-75101-07:1990 Przetwory owocowe i warzywne, Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych, Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.
[9] PN-A-75101-10:1990, Przetwory owocowe i warzywne, Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych, Oznaczanie zawartości chlorków.
[10] PN-90-A-75101-11:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości witaminy C.
[11] PN-A-75101-15:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie masy netto i masy odciekniętych owoców i warzyw.
[12] PN-A-75101-16:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości owoców lub warzyw z wadami.
[13] PN-A-75101-17:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń organicznych.
[14] Swulińska-Katulska, A., 1996, Wykorzystanie kukurydzy cukrowej w żywieniu człowieka, Kukurydza, wydanie specjalne – Kukurydza cukrowa, nr 2(7), s. 23–24.
[15] Waligóra, H., 2006, Zbiór i wykorzystanie kukurydzy cukrowej, Kukurydza, nr 2(28), s. 26–27.
[16] Warzecha, R., 2006, Produkcja kukurydzy cukrowej dla przemysłu przetwórczego i na świeży rynek, Kukurydza, nr 2(28), s. 29–31.
[17] Watson, S.A., 1994, Corn Chemistry and Technology. Sweet Corn, The AVI Publishing Inc.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain the copyright to their work, licensing it under the Creative Commons Attribution License Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0) which allows articles to be re-used and re-distributed without restriction, as long as the original work is correctly cited. The author retains unlimited copyright and publishing rights.