Assessment of parental level of knowledge and awareness in the field the use of dietary supplements among children

Authors

  • Jadwiga Stankiewicz Gdynia Maritime University, Morska 81-87, 81-225 Gdynia, Poland, Faculty of Entrepreneurship and Quality Science, Chair of Quality Science and Quality Management https://orcid.org/0000-0001-5908-4884
  • Justyna Pardyka Gdynia Maritime University, Morska 81-87, 81-225 Gdynia, Poland, Faculty of Entrepreneurship and Quality Science, Chair of Quality Science and Quality Management

DOI:

https://doi.org/10.26408/114.01

Keywords:

dietary supplements, nutritional knowledge, nutrition of children

Abstract

Due to the changes in modern lifestyle, it is more and more common that not only adults, but also children consume highly processed, unbalanced, ready-made meals. In contrast, the dietary supplements market is constantly enriched with new products that, according to their manufacturers, are to overcome the implications caused by such improper diet. The aim of the study was to assess the state of knowledge and awareness of the use of dietary supplements intended for children, among a select group of parents. The research method employed a questionnaire assessing the level of knowledge and frequency of consumption, with an author's questionnaire serving as a research tool. Conducted within the municipality of Gdynia, in the period between July-September 2017 and April–May 2018, the study comprised a total of 239 persons who are parents of children aged 3 to 10 years. The majority of respondents demonstrated an appropriate level of knowledge and awareness of the use of children’s dietary supplements. The results of the research allowed segregating the study group into parents who contest the basis of administering supplements to children and those who supply their children with supplements in order make up for improper nutrition.

References

Bylinowska, J., Januszko, O., Rolf, K., Sicińska, E., Kałuża, J., Pietruszka, B., 2012, Czynniki warun¬ku¬jące stosowanie suplementów diety zawierających witaminy i/lub składniki mineralne w wybra¬nej grupie dzieci w wieku 6–12 lat, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, vol. 63, no. 1, pp. 59–66.

2. Flynn, A., Hirvonen, T., Mensink, G.B., Ocké, M.C. , Serra-Majem, L., Stos, K., Szponar, L., Tetens, I., Turrini, A., Fletcher, R., Wildemann, T., 2009, Intake of Selected Nutrients from Foods, from Fortification and from Supplements in Various European Countries, Food Nutrition Research, Suppl. 1.

3. Gilimore, E, Julie, M., Hong, L., 2005, Longitudinal Patterns of Vitamin and Mineral Supplement Use in Young White Children, Journal of the American Dietetic Association, no. 105(5), pp.763– 772.

4. Hamułka, J., Wawrzyniak, A., Starzak-Jankowska, E., 2010, Udział suplementów w spożyciu składników mineralnych przez dzieci w wieku szkolnym, Bromatologia i Chemia Toksykolo¬giczna, vol. XLIII, no. 1, pp. 51–59.

5. Kostecka, M., Kostecka, J., 2015, Kontrowersje związane ze stosowaniem suplementów diety w grupie dzieci zdrowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLVIII, no. 1, pp. 59–67.

6. Kotynia, Z., Szewczyk, P., Tuzikiewicz-Gnitecka, G., 2017, Bezpieczeństwo stosowania suplementów diety – dopuszczanie do obrotu w Polsce, Kontrola Państwowa, NIK, vol. 62, pp. 49–61.

7. Kozerska, J., Januszko, O., Urbańska, A., Pietruszka, B., 2010, Charakterystyka stosowania suplementów i produktów wzbogaconych w witaminy i składniki mineralne u dzieci w wieku 7–12 lat, Problemy Higieny Epidemiologii, vol. 91, no. 4, pp. 549–555.

8. Kozioł-Kozakowska, A., Piórecka, B., Jagielski, P., Schlegel-Zawadzka, M., 2009, Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi wśród dzieci w wieku przedszkolnym w Krakowie, Żywienie Człowieka Metabolizm, vol. 36, no. 1, pp. 12–18.

9. Millen, A.E., Dodd, KW, Subar, AF., 2004, Use of Vitamin, Mineral, Nonvitamin, and Nonmineral Supplements in the United States: The 1987, 1992, and 2000 National Health Interview Survey Results, Journal of the American Dietetic Association, vol. 104, pp. 942–950.

10. Piekara, A., Kucharczyk, M., Błaszczyk, J., Seruga, P., Zimny, S., Krzywonos, M., 2016, Suplementy diety dla dzieci: skład, przeznaczenie i forma, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, vol. 461, pp. 178–187.

11. Raport PMR, Rynek suplementów diety w Polsce 2015. Prognozy rozwoju na lata 2015–2020.

12. Rock, C.L., 2007, Multiwitamin-Multimineral Supplements: Who Uses Them? The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 85, pp. 277–279.

13. Sadovsky, R., 2008, Patient Use of Dietary Supplements: a Clinician’s Perspective, Current Medical Research and Opinion, vol. 24, no. 4, pp. 1209–1216.

14. Socha, J., Socha, P., Weker, H., Neuhoff-Murawska, J., 2010, Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro, Pediatria Współczesna, Gastroenterologia Hepatologia, Żywienie Dziecka, vol. 12, no. 1, pp. 34–37.

15. Stoś, K., Krygier, B., Głowala, A., Jarosz, M., 2011, Skład wybranych suplementów diety w świetle obowiązujących wymagań, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLIV, no. 3, pp. 596–603.

16. Stoś, K., Wierzejska, R., Siuba, M., 2012, Rola suplementów diety w realizacji norm, [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Jarosz M. (ed.), Instytut Żywności i Żywienia, pp. 182–223.

17. Timbo, B.B., 2006, Dietary Supplements in a National Survey: Prevalence of Use and Reports of Ad- verse Events, Journal of the American Dietetic Association, vol. 106, pp. 1966–1974.

18. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, DzU, 171, poz. 1225.

19. Yetley, E.A., 2007, Multiwitamin and Multimineral Dietary Supplements: Definitions, Characterization, Bioavailability and Drug Interactions, American Journal Clinical Nutrition, vol. 85, pp. 269–276.

20. Zabłocka-Słowińska, K., Jawna, K., Grajeta, H., Biernat, J., 2013, Interakcje pomiędzy składnikami suplementów diety a wybranymi lekami stosowanymi w terapii chorób układu sercowo-naczyniowego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLVI, no. 2, pp. 132–139.

21. https://www.forbes.pl/opinie/cala-prawda-o-suplementach-diety-bardziej-s.

22. http://www.portalspozywczy.pl/inne/polityka-i-spoleczenstwo/wiadomosci/badanie-72-proc-pola¬kow¬-deklaruje-ze-przyjmuje-suplementy-diety,164295.html.

23. The Market of Supplements of Diet in Poland 2019, www.pmrpublications.com/product/Rynek-suplementow-diety-w-Polsce-2019.

24. The Supplements of Diet are Well, http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1102607.html

Remove 1. Bylinowska, J., Januszko, O., Rolf, K., Sicińska, E., Kałuża, J., Pietruszka, B., 2012, Czynniki warun¬ku¬jące stosowanie suplementów diety zawierających witaminy i/lub składniki mineralne w wybra¬nej grupie dzieci w wieku 6–12 lat, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, vol. 63, no. 1, pp. 59–66.

2. Flynn, A., Hirvonen, T., Mensink, G.B., Ocké, M.C. , Serra-Majem, L., Stos, K., Szponar, L., Tetens, I., Turrini, A., Fletcher, R., Wildemann, T., 2009, Intake of Selected Nutrients from Foods, from Fortification and from Supplements in Various European Countries, Food Nutrition Research, Suppl. 1.

3. Gilimore, E, Julie, M., Hong, L., 2005, Longitudinal Patterns of Vitamin and Mineral Supplement Use in Young White Children, Journal of the American Dietetic Association, no. 105(5), pp.763– 772.

4. Hamułka, J., Wawrzyniak, A., Starzak-Jankowska, E., 2010, Udział suplementów w spożyciu składników mineralnych przez dzieci w wieku szkolnym, Bromatologia i Chemia Toksykolo¬giczna, vol. XLIII, no. 1, pp. 51–59.

5. Kostecka, M., Kostecka, J., 2015, Kontrowersje związane ze stosowaniem suplementów diety w grupie dzieci zdrowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLVIII, no. 1, pp. 59–67.

6. Kotynia, Z., Szewczyk, P., Tuzikiewicz-Gnitecka, G., 2017, Bezpieczeństwo stosowania suplementów diety – dopuszczanie do obrotu w Polsce, Kontrola Państwowa, NIK, vol. 62, pp. 49–61.

7. Kozerska, J., Januszko, O., Urbańska, A., Pietruszka, B., 2010, Charakterystyka stosowania suplementów i produktów wzbogaconych w witaminy i składniki mineralne u dzieci w wieku 7–12 lat, Problemy Higieny Epidemiologii, vol. 91, no. 4, pp. 549–555.

8. Kozioł-Kozakowska, A., Piórecka, B., Jagielski, P., Schlegel-Zawadzka, M., 2009, Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi wśród dzieci w wieku przedszkolnym w Krakowie, Żywienie Człowieka Metabolizm, vol. 36, no. 1, pp. 12–18.

9. Millen, A.E., Dodd, KW, Subar, AF., 2004, Use of Vitamin, Mineral, Nonvitamin, and Nonmineral Supplements in the United States: The 1987, 1992, and 2000 National Health Interview Survey Results, Journal of the American Dietetic Association, vol. 104, pp. 942–950.

10. Piekara, A., Kucharczyk, M., Błaszczyk, J., Seruga, P., Zimny, S., Krzywonos, M., 2016, Suplementy diety dla dzieci: skład, przeznaczenie i forma, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, vol. 461, pp. 178–187.

11. Raport PMR, Rynek suplementów diety w Polsce 2015. Prognozy rozwoju na lata 2015–2020.

12. Rock, C.L., 2007, Multiwitamin-Multimineral Supplements: Who Uses Them? The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 85, pp. 277–279.

13. Sadovsky, R., 2008, Patient Use of Dietary Supplements: a Clinician’s Perspective, Current Medical Research and Opinion, vol. 24, no. 4, pp. 1209–1216.

14. Socha, J., Socha, P., Weker, H., Neuhoff-Murawska, J., 2010, Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro, Pediatria Współczesna, Gastroenterologia Hepatologia, Żywienie Dziecka, vol. 12, no. 1, pp. 34–37.

15. Stoś, K., Krygier, B., Głowala, A., Jarosz, M., 2011, Skład wybranych suplementów diety w świetle obowiązujących wymagań, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLIV, no. 3, pp. 596–603.

16. Stoś, K., Wierzejska, R., Siuba, M., 2012, Rola suplementów diety w realizacji norm, [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Jarosz M. (ed.), Instytut Żywności i Żywienia, pp. 182–223.

17. Timbo, B.B., 2006, Dietary Supplements in a National Survey: Prevalence of Use and Reports of Ad- verse Events, Journal of the American Dietetic Association, vol. 106, pp. 1966–1974.

18. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, DzU, 171, poz. 1225.

19. Yetley, E.A., 2007, Multiwitamin and Multimineral Dietary Supplements: Definitions, Characterization, Bioavailability and Drug Interactions, American Journal Clinical Nutrition, vol. 85, pp. 269–276.

20. Zabłocka-Słowińska, K., Jawna, K., Grajeta, H., Biernat, J., 2013, Interakcje pomiędzy składnikami suplementów diety a wybranymi lekami stosowanymi w terapii chorób układu sercowo-naczyniowego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. XLVI, no. 2, pp. 132–139.

21. https://www.forbes.pl/opinie/cala-prawda-o-suplementach-diety-bardziej-s.

22. http://www.portalspozywczy.pl/inne/polityka-i-spoleczenstwo/wiadomosci/badanie-72-proc-pola¬kow¬-deklaruje-ze-przyjmuje-suplementy-diety,164295.html.

23. The Market of Supplements of Diet in Poland 2019, www.pmrpublications.com/product/Rynek-suplementow-diety-w-Polsce-2019.

24. The Supplements of Diet are Well, http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1102607.html

Downloads

Published

2020-06-30

How to Cite

Stankiewicz, J., & Pardyka, J. (2020). Assessment of parental level of knowledge and awareness in the field the use of dietary supplements among children. Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 1(114), 7–16. https://doi.org/10.26408/114.01

Issue

Section

Articles