Assessment of microbiological stability of fast food
Keywords:
fast food, microorganisms, storage, microbiological stabilityAbstract
The aim of the study was to evaluate the microbiological stability of selected fast food products. Four products from two fast-food restaurant chains in the Tri-City area were selected for the analyses. The count of Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, yeasts and filamentous fungi was assessed. After storage of the products, the count and type of identified microorganisms pointed to inadequate supervision of the activities of the staff responsible for food processing in the selected facilities. One of the four types of tested products was characterized by microbiological instability, indicating inadequate hygienic procedures.References
Instrukcje technologiczne i procedury – opracowanie dla sieci KFC.
[2] Kall, J., Sojkin, B., 2000, Znajomości oceny sieci fast food, Food Service, nr 2, s. 24–25.
[3] Kowalczuk, I., Wyrębiak, M., 2001, Jacy są amatorzy szybkiej żywności, Food Service, nr 5, s. 24–25.
[4] Owczarek, K., 2011, Fastfoodowa walka trwa, Raport. Rynek Gastronomiczny w Polsce, s. 42–44.
[5] Piepiórka, J., Wojtasik-Kalinowska, I., 2010, Higiena personelu w produkcji żywności, Przemysł Spożywczy, t. 64, nr 2, s. 37–40.
[6] Saadia, M., Hassanein, E., 2010, The Microbial Quality of Fast Food and Traditional Fast Food, Nature and Science, no. 8(10), s. 117–133.
[7] Staszewska, E., 2003, ABC systemu HACCP, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, t. 51, nr 9, s. 6–9.
[8] Trafiałek, J., Czarnecka-Skubina, E., Kołożyn-Krajewska, D., Pałubicki, B., Makuszewska, K., 2015, Higiena w zakładach gastronomicznych wytwarzających żywność w obecności konsumenta, Żywność. Nauka.Technologia. Jakość, t. 2, nr 2, s. 208–221.
[9] Wyrębiak, M., 2001, Szybka żywność, Food Service, nr 5, s. 22–23.
Remove [1] Instrukcje technologiczne i procedury – opracowanie dla sieci KFC.
[2] Kall, J., Sojkin, B., 2000, Znajomości oceny sieci fast food, Food Service, nr 2, s. 24–25.
[3] Kowalczuk, I., Wyrębiak, M., 2001, Jacy są amatorzy szybkiej żywności, Food Service, nr 5, s. 24–25.
[4] Owczarek, K., 2011, Fastfoodowa walka trwa, Raport. Rynek Gastronomiczny w Polsce, s. 42–44.
[5] Piepiórka, J., Wojtasik-Kalinowska, I., 2010, Higiena personelu w produkcji żywności, Przemysł Spożywczy, t. 64, nr 2, s. 37–40.
[6] Saadia, M., Hassanein, E., 2010, The Microbial Quality of Fast Food and Traditional Fast Food, Nature and Science, no. 8(10), s. 117–133.
[7] Staszewska, E., 2003, ABC systemu HACCP, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, t. 51, nr 9, s. 6–9.
[8] Trafiałek, J., Czarnecka-Skubina, E., Kołożyn-Krajewska, D., Pałubicki, B., Makuszewska, K., 2015, Higiena w zakładach gastronomicznych wytwarzających żywność w obecności konsumenta, Żywność. Nauka.Technologia. Jakość, t. 2, nr 2, s. 208–221.
[9] Wyrębiak, M., 2001, Szybka żywność, Food Service, nr 5, s. 22–23.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain the copyright to their work, licensing it under the Creative Commons Attribution License Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0) which allows articles to be re-used and re-distributed without restriction, as long as the original work is correctly cited. The author retains unlimited copyright and publishing rights.