Analysis of Low-Energy and Low-Glycemic Index Diets Published at the Internet Portals

Authors

  • W. Kozirok Akademia Morska w Gdyni, Morska 81-87, 81–225 Gdynia, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością

DOI:

https://doi.org/10.26408/104.08

Keywords:

overweight, obesity, low-energy diet, low-glycemic index diet

Abstract

The internet portals for human nutrition and dietetics have become very popular recently. The aim of the study was to analyze and evaluate the nutritional value of low-energy and low-glycemic diets published on the Internet. The analyzed material consisted of 7 day menu planner. Assessment included the supply of energy and selected nutrients necessary for correct functioning of the human body. The study showed poor quality of those diets. Most diets were unbalanced in terms of supply of important nutrients for health and did not meet the requirements of standard nutrition. The low nutritional value of diets offered by the internet portals can result in serious health effects. There is a need to promote reliable knowledge and education in this area.

References

Ch.L., 2009, Health Benefits of Dietary Fiber, Nutrition Reviews, 67(4), s. 188–205.

[2] Brand-Miller, J.C., Holt ,S.H.A., Pawlak, D.B., McMillan, J., 2002, Glycemic Index and Obesity, Am. J. Clin. Nutr., 76(Suppl.), s. 281–285.

[3] Dhindsa, P., Scott, A.R., Donnelly, R., 2003, Metabolic and Cardiovascular Effects of Very-Low-Calorie Diet Therapy in Obese Patients with Type 2 Diabetes in Secondary Failure: Outcomes after 1 Year, Diabetic Medicine, 20(4), s. 319–324.

[4] Frankowska, A., Rasińska, R., Głowacka-Toba, A., 2014, Internet jako medium informacyjne w usługach medycznych, Marketing i Rynek, 11, s. 141–150.

[5] Gonzalez-Campoy, J.M., Jeor, S.T.St., Castorino, K., Ebrahim, A., Hurley, D., Jovanovic, L., Mechanick, J.I., Petak, S.M., Yu, Y-H., Harris, K.A., Kris-Etherton, P., Kushner, R., Molini-Blandford, M., Nguyen, Q.T., Plodkowski, R., Sarwer, D.B., Thomas, K.T., 2013, Clinical Practice Guidelines for Healthy Eating for the Prevention and Treatment of Metabolic and Endocrine Diseases in Adults: Cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists/The American College of Endocrinology and The Obesity Society, Endocr. Pract. 19, (Suppl. 3), s. 1–82.

[6] James, W.P.T., Jackson-Leach, R., Mhurchu, C., Kalamara, E., Shayeghi, M., Rigby, N.J., Nishida, Ch., Rodgers, A., 2004, Overweight and Obesity (High Body Mass Index),w: Majid Ezzati, M., Lopez, A.D, Rodgers, A., Murray, Ch.J.L. (eds.), Comparative Quantification of Health Risks. Global and Regional Burden of Disease Attributable to Selected Major Risk Factors, WHO, Geneva, s. 497–596.

[7] Jarosz, M., 2017, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Wyd. IŻŻ, Warszawa.

[8] Jarosz, M., Rychlik, E., 2011, Otyłość wyzwaniem zdrowotnym i cywilizacyjnym, Postępy Nauk Medycznych, 9, s. 712–717.

[9] Kłosiewicz-Latoszek, L., 2010, Otyłość jako problem społeczny, zdrowotny i leczniczy, Problemy Higieny Epidemiol., 91(3), s. 339–343.

[10] Kolarzyk, E., Janik, A., Kwiatkowski, J., Potocki, A., 2010, Stosowanie diet odchudzających przez krakowską młodzież ze szkół ponadpodstawowych, z uwzględnieniem wieku i płci, Problemy Higieny Epidemiol., 91(3), s. 409–413.

[11] Kozirok, W., Babicz-Zielińska, E., 2012, Ocena jakości wybranych diet niskokalorycznych dostępnych na stronach internetowych w: Zieliński, R., Żuchowski, J. (red.), Wybrane aspekty oceny jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom, s. 57–66.

[12] Kwaśniewska, A. 2011, Kontrowersje wokół bezpieczeństwa diet wysokobiałkowych, Bromat. Chem. Toksykol., 44(3), s. 271–276.

[13] Lange, E., 2010, Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 59(3-4), s. 355–363.

[14] Liu, S., Willett, W.C., Manson, J.E., Hu, F.B., Rosner, B., Colditz, G., 2003, Relation between Changes in Intakes of Dietary Fiber and Grain Products and Changes in Weight and Development of Obesity Among Middleaged Women, Am. J. Clin. Nutr., 78, s. 920–927.

[15] Ludwig, D.S., 2002, The Glycemic Index: Physiological Mechanisms Relating to Obesity, Diabetes, and Cardiovascular Disaes, JAMA, 287, s. 2414–2423.

[16] Łagowska, K., Woźniewicz, M., Jeszka, J., 2011, Ocena wartości odżywczej diet odchudzających zamieszczonych na portalach internetowych, Problemy Higieny Epidemiol., 92(4), s. 824–827.

[17] Mazur, A., 2011. Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w Europie i Polsce, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 2, s. 158-163.

[18] Montignac, M., 2010, Montignac dla kobiet – jak schudnąć i utrzymać wagę z pomocą indeksu glikemicznego, ARTVITAE, Warszawa.

[19] Olędzka, R., 2013, Witamina D w świetle badań ostatnich lat, Bromat. Chem. Toksykol., 46(2), s. 121–131.

[20] Paisey, R.B., Frost, J., Harvey, P., Paisey, A., Bower, L., Paisey, P., Taylor, P., Belka, I., 2002, Five Year Results of a Prospective Very Low Calorie Diet or Conventional Weight Loss Programme in Type 2 Diabetes, J. Hum. Nutr. Dietet., 15(2), s. 121–127.

[21] Przysławski, J., 2007, Składniki mineralne, w: Gertig, H., Przysławski, J. (red.), Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa, s.177–237.

[22] Sadowska, J., Szuber, M., 2011, Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzanie przez młode kobiety, Roczniki PZH, 62(3), s. 343–350.

[23] Wang, Y., Beydoun, M.A., 2007, The Obesity Epidemic in the United States-Gender, Age, Socioeconomic, Racial/ethnic, and Geographic Characteristics: a Systematic Review and Meta-regression Analysis, Epidemiol. Rev., 29, s. 6–28.

[24] Wawrzyniak, A., Hamułka, J., Kiełek, K., 2007, Ocena wartości odżywczej diet odchudzających, Roczniki PZH, 58(2), s. 427–435.

[25] Wąsowski, M., Walicka, M., Marcinowska-Suchowierska, E., 2013, Otyłość – definicja, epidemiologia, patogeneza, Postępy Nauk Medycznych, 24(4), s. 301–306.

[26] WHO 2014, World Health Organization, Global Status Report on noncommunicable diseases.

[27] WHO 2015, World Health Organization, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ [dostęp: 30.06.2015].

[28] Venn, B.J., Green, T.J., 2007, Glycemic Index and Glycemic Load: Measurement Issues and Their Effect on Diet-Disease Relationship, Eur. J. Clin. Nutr., 61(Suppl 1), s. 122–131.

[29] Zahorska-Markiewicz, B., 2009, Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki klinicznej, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 5(3), s. 87–98.

Published

2018-09-30

How to Cite

Kozirok, W. (2018). Analysis of Low-Energy and Low-Glycemic Index Diets Published at the Internet Portals. Scientific Journal of Gdynia Maritime University, (104), 70–82. https://doi.org/10.26408/104.08

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)